Leif

Fre 9 NOV kl 19.00,
Stadsteatern, Skövde Kulturhus

Riksteatern
Leif är berättelsen om Leif Andrée, riksbekant skådespelare sedan länge. Nu berättar han sin historia. Om punk, alkohol, teater, politik och kärlek i en klassresa genom folkhems-Sverige.

Leif är berättelsen om människan och skådespelaren Leif Andrée - en historia om punk, alkohol, teater, våld, politik och kärlek. Det har blivit en berättelse om livet, en klassresa genom ett folkhems-Sverige i förändring med en som stundtals tappar fotfästet, men alltid reser sig igen.

Produktionen, som hade sin premiär på Stadsteatern i Stockholm för snart ett par år sedan, blev en stor framgång. Stockholmsmedia öste beröm över Leif Andrée. Aftonbladet skrev bl a: ”hans djupt gripande berättelse /…/ gestaltad på ett makalöst engagerande sätt”. Dagens Nyheter skrev i sin tur att ”Han är en unik skådespelare, en av våra stora”, och Expressen fyllde på med ”en av svensk scenkonst mest levande personligheter berättar sitt livs historia /…/ Det är inte en död minut”.

Med sikte mot de orättvisor han fått utstå som barn och ömhet riktad till vuxenvärlden tas vi på en resa genom hämnd och försoning. Med musik av Susanna Risberg, som är en av Sveriges mest hyllade gitarrister, tas vi igenom livets alla med och motgångar. En modig, personlig och utlämnande monolog om barnfattigdom och klass.

Leif Andrée växte upp i Stockholm men 16 år gammal flydde han till Sundsvall för att komma bort från ett hem präglat av alkohol och våld. I Sundsvall blev simning på elitnivå hans räddning. Och så blev han Sundsvalls första punkare och trummis i punkbandet Pizzoar. Genombrottet som skådespelare kom på Teater Galeasen som han var med och startade 1983. Under senare år har han blivit alltmer uppmärksammad och uppskattad och tilldelades för några år sedan Thaliapriset för sin rolltolkning i uppsättningen av Ibsens En folkefiende på Stockholms Stadsteater.

Regi: Ole Anders Tandberg
Manus: Lucas Svensson, Leif Andrée
Scenografi och kostym: Maria Geber
Ljusdesign: Jonatan Winbo
Musiker: Susanna Risberg
På scen: Leif Andrée

Fakta

Plats: Stadsteatern, Skövde Kulturhus. Speldag: Fre 9 nov kl 19.00. Speltid: Ca 2 tim 30 min inkl paus. Biljetter: Smart: Vuxen 220:-, Ungdom 90:-. Medlem: Vuxen 260:-, Ungdom 130:-. Ordinarie: Vuxen 290:-, Ungdom 160:-.
Leif

Biljettförsäljning

Informationsdisken
Trädgårdsgatan 9, 541 30 SKÖVDE

  0500 – 48 09 10

Måndag-torsdag kl 11 - 19
Fredag kl 11 - 18
OBS! Lunchstängt mellan kl. 13 -14:00
Lördagar 13 - 16
Söndagar stängt.

Biljettkassan har alltid öppet två timmar innan föreställning

Turistbyrån
  0500 – 44 66 88

Måndag 10 - 18
Tisdag   10 - 16
Onsdag 10 - 16
Torsdag 10 -18
Fredag 10 - 16
Lördag 10 - 13