La Traviata

Lör 15 dec kl 19.00,
Odeon, Skövde Kulturhus

Metropolitan, New York
Verdi igen! Denna gång en av hans allra mest omtyckta operor om den dömda hjältinnan Violetta.

Förra året kunde teaterföreningen visa en berömd uppsättning från Metropolitan där Sonya Yoncheva gjorde sin hyllade tolkning av den dömda kurtisanen! Nu har man gjort en helt ny uppsättning av denna återkommande favoritopera, så det blir extra spännande att se, och eventuellt få tillfället att jämföra, denna nya uppsättning där Diana Damrau och Juan Diego Flórez gör de ledande rollerna.

La Traviata (1853) är en av operalitteraturens verkliga bästsäljare. Giuseppe Verdis (1813 – 1901) musik till Alexandre Dumas den yngre (1824 – 95) berättelse Kameliadamen, om kurtisanen Violetta och Alfredos kärlekshistoria, är en publikmagnet som få andra. Dumas berättelse lär grunda sig på verklighetens kurtisan Marie Duplessis med vilken Dumas lär ha haft ett förhållande under en kort tid. Hon lär också ofta burit en bukett kamelior i famnen, varför namnet på Dumas berättelse också får en koppling till en förmodad verklighet. Hon dog endast 23 år gammal i en lungsjukdom.

Den har spelats på världens alla operascener och flera uppsättningar har gått till musikhistorien. Inte minst de med Maria Callas. För övrigt skall man inte förväxla Dumas den yngre med hans far som skrev bl a Greven av Monte Christo och De tre musketörerna.
I direktsändningen från Metropolitan spelar Diana Damrau mot den internationellt mycket uppmärksammade peruanske tenoren Juan Diego Flórez som gör Alfredo. Quinn Kelsey gör rollen som Giorgio Germont, Alfredos ovänligt inställde far.

Föreställningen textas på svenska!

Besök gärna Metropolitans hemsida: www.metopera.org

Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Regi: Michael Mayer
Scenografi: Christine Jones
Kostym: Susan Hilferty
Ljusdesign: Kevin Adams
I rollerna: Diana Damrau, Juan Diego Flórez, Quinn Kelsey m fl

Plats: Stadsteatern, Skövde Kulturhus. Speldag: Tors 4 okt kl 19.00. Speltid: Ca 1 tim 30 min utan paus. Biljetter: Smart: Vuxen 220:-, Ungdom 90:-. Medlem: Vuxen 260:-, Ungdom 130:-. Ordinarie: Vuxen 290:-, Ungdom 160:-.
 La Traviata
Digitala Studion, Odeon