Carmen

Lör 2 feb  kl 19.00
Odeon, Skövde Kulturhus

Metropolitan Opera

Prosper Mérimées kortroman Carmen ligger till grund för Georges Bizets odödliga opera. Mérimée hävdar att varje kvinna är bitter, men har två goda ögonblick i livet – det ena sexuellt, det andra i graven.

Dessa två påståenden etablerar verkets centrala problem: lust och död och deras farliga kombination i kvinnokönet. Och få operor erbjuder sådana rikhaltiga skildringar av båda som Carmen. Förförisk, ber inte om ursäkt för sig, hänsynslöst viljestark. Carmen-karaktären är mästerligt utformad för att spegla 1800-talets Europas ängslan över en kvinnoroll i förändring. Och ändå har hon fortsatt att hänföra och väcka världens fantasi i över 150 år. Hennes berättelse har skildrats som flamenco, hiphop, i miljöer från Holland till Sydafrika, i en tecknad Tom och Jerry-film, i mer än 70 långfilmer av regissörer från Charlie Chaplin till Jean-Luc Godard.

Bizet måste ha sökt sig till kontroversen som hans ämnesval skulle väcka, särskilt i ett arbete för Paris Opéra Comique, som då var bastionen för sentimentala, klichéfyllda och fullständigt ofarliga dramer. Det var hans uttryckliga avsikt att ställa opéra comique-genren på huvudet. Hans laglösa karaktärer och otämjda lustar visade på en aldrig tidigare skådad realism på scenen, och omfamnade både det verkliga livets smuts och skönhet. Som Sir Richard Eyre, regissör av Mets uppsättning, förklarar:
–Carmen handlar om sex, våld och rasism – och dessas oundvikliga följd: frihet. Operan är ett av de oomtvistade stora konstverken. Den är sexig, i alla avseenden. Och jag tycker att det ska vara chockerande.

Besök gärna Metropolitans hemsida: www.metopera.org

Dirigent: Louis Langrée
Regi: Sir Richard Eyre
Scenografi och kostym: Rob Howell
Ljussättning: Peter Mumford
I rollerna: Carmen (Clémentine Margaine), Micaëla (Aleksandra Kurzak), Don José (Roberto Alagna), Escamillo (Alexander Vinogradov

Fakta

Plats: Biograf Odeon, Skövde Kulturhus. Speldag: Lör 2 februari 2019 kl 19.00. Speltid: Ca 3 tim 40 min inkl en paus. Priser: Smart: Vuxen 280 kr, Ungdom 240 kr Medlem: Vuxen 320 kr, Ungdom 280 kr Ordinarie: Vuxen 350 kr, Ungdom 310 kr

Carmen
Digitala Studion, Odeon

Biljettförsäljning

Informationsdisken i Kulturhuset

Trädgårdsgatan 9, 541 30 SKÖVDE

  0500 – 49 80 99

Måndag-torsdag: kl 11 - 19
Fredag: kl 11 - 18
OBS! Lunchstängt mellan kl. 13 -14
Lördagar: 13 - 16
Söndagar: 13 - 16

Biljettkassan har alltid öppet två timmar innan föreställning

 

Turistbyrån

  0500 – 44 66 88

Måndag: 10 - 18
Tisdag:   10 - 16
Onsdag: 10 - 16
Torsdag: 10 -18
Fredag: 10 - 16
Lördag: 10 - 13

 

Ge bort en upplevelse!

Varför inte glädja någon med ett presentkort laddat med teaterupplevelser?

Riksteatern Skövdes presentkort finns att köpa i Informationsdisken, Skövde Kulturhus.
Beloppet är valfritt och presentkortet kan lösas in hos våra biljettombud.

Kontakta Informationsdisken