Gemensamma hjärtslag – Sykkeessä sydämen kahden

Sön 4 mars kl 18.00, 
Eric Uggla

Riksteatern
Mycket musik ledsagar oss genom relationen mellan författarna Hilja Onerva och Eino Leino.
Produktionen ingår i Finland 100 år. Ges på finska med svensk översättning.

Gemensamma hjärtslag - Sykkeessä sydämen kahden – är en sång- och musikföreställning baserad på ett fiktivt utbyte av kärleksbrev mellan diktaren Eino Leino och författarinnan L. Onerva (pseud).
I förordet till L. Onervas samlade dikter Liekkisydän (Det brinnande hjärtat), 2009, skildrar Hannu Mäkelä Eino Leinos och L. Onervas relation från 1908 till 1926. Leino var gift två gånger, men hade under en betydande del av livet ett nära förhållande och vänskap med Hilja Onerva Lehtinen (L Onerva).

Mäkelä skriver: ”1908 blev L. Onerva föremål för Leinos dyrkan och kärlek. När Onerva lärde känna den unge kompositören Leevi Madetoja inleddes ett triangeldrama som avslutades 1913 när Onerva frigjorde sig från Leino som partner. Under resans gång hade kärleken mellan dem omvandlats till en mångfacetterad vänskap, själarnas gemenskap och kamratskap i arbete och kamp. Även där handlade det dock om kärlek och det verkar som om förlusten av Leino skulle ha brutit ner Onerva alltmer för varje år”, fortsätter Mäkelä.

Av Eino Leinos och L. Onervas livsresa har föreställningens arbetsgrupp sammanställt en versdialog där poeterna på sätt och vis samtalar genom sina dikter. Kaj Chydenius har komponerat musiken till de båda författarnas dikter.

Produktionen har fått mycket beröm och positiv feedback från publiken. Den är utvald som en del av programutbudet i ”Finland 100 år” och ingår således i jubileumsårets officiella utbud.

OBS! Ges på Eric Uggla!

Regi: Dick Holmström
Scenografi och kostym: Elina Partanen, Dick Holmström, Kari Mäkiranta
Musik: Kaj Chydenius
I rollerna/musiker, sångare: Elina Partanen, Dick Holmström, Kari Mäkiranta

Boka biljett

Boka abonnemang»


Fakta

Plats: GöteborgsOperan, Eric Uggla. Speldag: Sön 4 mars kl 18.00. Speltid: Ca 1 tim 20 min inkl paus.
Priser:
Smart: Vuxen 220 kr, Ungdom 90 kr Medlem: Vuxen 260 kr, Ungdom 130 kr Ordinarie: Vuxen 290 kr, Ungdom 160 kr

Gemensamma hjärtslag – Sykkeessä sydämen kahden
program