NÅGRA AV OSS

tors 4 okt kl 19.o0,
Stadsteatern, Skövde Kulturhus

Riksteatern
Detta är en sann historia om en ung kille som gav prov på ett osannolikt mod. I koncentrationslägret Theresienstadt ger Peter Ginz, med risk för sitt och andra fångars liv, ut Vedem Magasin.

Det fanns under andra världskriget människor som gjorde skillnad. Människor som på andra sätt än med vapen gjorde motstånd mot det nazistiska förtrycket. Människor som, även när de var internerade, arbetade för kunskap, bildning och en humanistisk värdegrund som ett motvärn mot den avhumanisering som var synonym med den nazistiska ideologin.
En av dem som räknas till dessa var den judiske pojken Petr Ginz som fjorton år gammal förs till interneringslägret Theresienstadt utanför Prag. Två år senare, 1944, forslas han och många av hans kamrater till gaskamrarna i Auschwitz där de mördas.

Under åren i Theresienstadt bildar Petr Ginz tillsammans med en grupp andra pojkar en egenrepublik i syftet att skapa en demokratisk värld bland pojkarna i lägret. Petr åtar sig uppdraget att bli redaktör för dess tidning, Vedem. (Tjeckiska för ’Vi vill leda’).

Under två års tid bidrar hundratalet skribenter med reportage, teckningar och dikter till tidningen, som kommer ut i 83 nummer innan Theresienstadt slutligen blir befriat 1945. I den här dramatiseringen följer vi fyra av dessa modiga skribenter, Petr, Kurt, Jirka och Hanus, som med risk för sina liv i ord och teckningar rapporterar om livet i Theresienstadt. Innan de transporteras till utrotningslägret Auschwitz, gömmer en av pojkarna i redaktionen tidningarna bakom lägrets smedja. Så bevaras texterna för framtiden och har nu blivit teater.

Pojkarna lyckades i det yttersta mörkret mobilisera sin kreativitet till motstånd och meningsskapande. I en tid då Europa är nära att glömma sitt förflutna hjälper Petr Gintz oss att justera vår mänskliga kompass.
Vill du veta mer om Petr Ginz och Vedem, besök hemsidan: http://www.vedem-terezin.cz/en/home_en.html

Regi: Måns Lagerlöf
Scenografi och kostym: Johanna Mårtensson
Dramaturgi och bearbetning: Eva-Maria Dahlin
Komposition och ljuddesign: Hampus Norén
Maskdesign: Anna Olofson
I rollerna: Mårten Andersson, Per Burell, David Lenneman, Peter Perski

Boka biljett»

Boka abonnemang»

Fakta
Plats: Stadsteatern, Skövde Kulturhus. Speldag: Tors 4 okt kl 19.00. Speltid: Ca 1 tim 30 min utan paus. Biljetter: Smart: Vuxen 220:-, Ungdom 90:-. Medlem: Vuxen 260:-, Ungdom 130:-. Ordinarie: Vuxen 290:-, Ungdom 160:-.

 

NÅGRA AV OSS
hostens.program