Kejsaren av Portugallien

Ons 4 april kl 19.00,
Stadsteatern, Skövde Kulturhus

Riksteatern
Vårens storsatsning är uppsättningen av Selma Lagerlöfs klassiska berättelse om hur en fattig fars kärlek till sin dotter kan få de mest märkliga konsekvenser.

Kejsarn av Portugallien är en av våra mest älskade berättelser. Framför allt i sin ursprungliga form, skriven av Selma Lagerlöf och utgiven 1914, samma år som hon invaldes i svenska akademien. Därefter har boken dramatiserats både för scen, film och TV. Några minns kanske Ingvar Hirdwalls tolkning av kejsarn i en tv-produktion från början av 1990-talet. Nu sätter Riksteatern upp Selma Lagerlöfs klassiska mästerverk i en ny scenversion av Lucas Svensson, en av Sveriges mest spelade och uppmärksammade dramatiker.

Kejsaren av portugallien
Kejsaren av portugallien
Kejsaren av portugallien

Kejsarn av Portugallien handlar om den fattige torparen Jan i Skrolycka som hyser en sällan skådad faderskärlek till dottern Klara Fina Gulleborg, döpt efter självaste solen. När dottern lämnar familjen för att resa till storstaden i syfte att tjäna pengar så föräldrarnas skuld kan betalas, drivs Jan in i en fantasivärld. Där är dottern kejsarinna av Portugallien, ett underbart paradis där inga sociala orättvisor finns. Själv blir han kejsarn av samma land och plötsligt slutar han anpassa sig till ortens sociala hierarkier och börjar i stället ta plats i sammanhang där han aldrig skulle gjort det tidigare.

Romanen gavs som sagt ut 1914 och blev ännu en succé för Lagerlöf. Många ville jämställa den med de tidigare mästerverken som Gösta Berlings saga, Jerusalem och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Den första utgåvan av boken illustrerades av Albert Engström.
Carl Johan Karlson kommer att svara för regin av denna uppsättning. Han har tidigare satt upp bland annat Katt på hett plåttak, vilken gavs även i Skövde under vårsäsongen 2016.

Besök Riksteaterns webbsida»

Regi: Carl Johan Karlson
Dramatisering: Lucas Svensson
Scenografi: Johanna Mårtensson
Kostym: Helena Helle Carlsson
Mask & peruk: Anna Olofsson
Ljusdesign: Susanna Hedin/Sutoda
I rollerna: Niklas Falk, Lovisa Onnermark, Lia Boysen, Bill Hugg, Marika Holmström. Mårten Andersson, Carlos Romero Cruz

Boka biljett»


Fakta

Plats: Stadsteatern, Skövde Kulturhus. Speldag: Ons 4 april kl 19.00. Speltid: Ca 2 tim 40 min inkl paus.
Priser: Smart: Vuxna 220 kr, Ungdom 90 kr Medlem: Vuxna 260 kr, Ungdom 130 kr Ordinarie: Vuxen 290 kr, Ungdom 160 kr

Kejsaren av Portugallien
program