Fredmans begravning – sånger och texter av CM Bellman

Ons 7 feb kl 19.00,
Stadsteatern, Skövde Kulturhus

Romeo & Julia Kören
Kring Fredmans kista samlas hans vänner för en sista hyllning till Bellmans musik och texter.

För alla som uppskattar musikdramatik med en unik twist, blir det en högtidsstund när Romeo & Julia Kören gästar Skövde igen! Den här gången har den stora ensemblen med sig sin senaste produktion där man tar fasta på och utgår i sin iscensättning från Carl Michael Bellmans epistlar om urmakaren Fredman.

Fredman står lik och vännerna samlas. I Bellmans värld är livet och döden grannar och Fredmans begravning blir en balansakt i rusets irrgångar. I dödens vitöga skymtar livets passion, plåga och komik genom Bellmans musik och texter.

Den verklige Fredman begravdes för 250 år sedan och till hans begravning skrev Bellman ”Ur vägen och vik” som blev starten för samlingen Fredmans epistlar. Just ”Ur vägen och vik” fick no 26 i samlingen. Romeo & Julia Kören har valt ut 16 av epistlarna som skickliga körmedlemmar gjort nya arrangemang på och dessa blandas med texter och musik från en rad verk av Bellman. Allt i en härlig hyllning till livet, kärleken, ruset och lustan, men även allvaret och närheten till döden.

Carl Michael Bellman (1740 – 95) är en av våra nationalskalder och både natur- och Stockholmsskildrare. Han var under en tid kungens, Gustav III:s favorit, men var också mycket omtyckt bland stockholmare i allmänhet. Hans unika blandning av olika stilarter i sin diktning visade prov på både humor, det hårda och svärmiska vardagslivet, och naturskildringar. Inte minst genom skicklig kontrastverkan lyckades han både underhålla sin publik och kritisera företeelser i dåtidens samhällsliv.

Besök gärna Romeo & Julia Körens hemsida: www.romeo-julia.se

Regi och idé: Benoît Malmberg
Text och musik: Carl Michael Bellman
Körarrangemang: Britta Ingmarsdotter, Stefan Boström, Benoît Malmberg
Kostym: Barbro Hellsing, Dramatens kostymavdelning
På scen: Pierre Nordahl, Niklas Atterhall, Urban Wedin, Mathias Nordström, Fredrik Ell, Joakim Sikberg, Tomas Lundqvist, Malin Sternbrink, Mia Ternström, Britta Ingmarsdotter, Frida Grundel, Johanna Tibblin, Anna Anders,
Anna Hansson

Boka abonnemang»

Plats: Stadsteatern, Skövde Kulturhus. Speldag: Ons 7 feb kl 19.00. Speltid: Ca 1 tim 50 min inkl paus.
Priser:
Smart: 220 kr, Ungdom 90 kr Medlem: 260 kr, Ungdom 130 kr Ordinarie: Vuxen 290 kr, Ungdom 160 kr

Fredmans begravning – sånger och texter av CM Bellman
program