JORD

TOR 1 NOV kl 19.00,
VALHALL, Skövde Kulturhus

Riksteatern, Östgötateatern
Fadern har varit lantbrukare i hela sitt liv. Nu kommer sonen hem och arvet skall diskuteras.

Jord är en pjäs, skriven av amerikanen Bruce Gooch, som utgår från vad som blivit ett debatterat ämne under senare år; förhållande mellan landsbygden och den tättbefolkade staden. Mellan tradition och förnyelse. Mellan att överta släktgården, eller söka sig till staden och en egen väg i livet. Pjäsen, som utspelar sig i Västergötland, är ett relationsdrama om förväntningar, sårade känslor och ett livsverk som fallit i träda.

Den gamle lantbrukaren Mikael har hela sitt vuxna liv drivit lantbruk på gården han ärvde efter sina föräldrar. Gården – och jorden – har varit och är hans liv, och han har aldrig vare sig förstått eller accepterat varför sonen Jon inte vill följa i hans och tidigare generationers fotspår. Med stigande ålder känner han sig vilse i tillvaron och har dessutom blivit lätt dement. Sonen har varit borta under många år på grund av deras kantstötta relation.

Men sonen återvänder till sitt barndomshem. Vid sin hemkomst finner han att Sara, som lärt känna Mikael på det lokala kaféet dit han regelbundet går efter hustruns död, engagerat sig i faderns vardag med tillhörande komplikationer. Sara involveras därför i uppgörelsen mellan far och son, och vi får följa den känslomässiga kampen kring gården, framtiden, faderns åldrande och sonens frånvaro.

Det har blivit en annorlunda pjäs och en uppsättning som berör - om fadern, sonen och jorden vi ärvde.

– Inom modern dramatik är det ovanligt med pjäser som utspelar sig i sådana här miljöer och med en sådan tematik. Det kan ju bero på att många av våra dramatiker själva är uppvuxna i städer och kommer från akademiska miljöer. Det kan vara en bra början på en ny trend med fler influenser och mer mångfald i branschen, säger regissören Karin Enberg.

Regi: Karin Enberg
Scenografi och kostym: Lotta Nilsson
Ljusdesign: ÖT
Ljuddesign: ÖT