MARKNADSAFTON

tis 4 dec kl 19.00
stadsteatern, Skövde Kulturhus

Svensk Damteater, Nöjeshunden
Mobergs klassiska komedi med Allan Svensson, Sanna Ekman, Mia Poppe och Jakob Stadell!

Marknadsafton är en liten pärla i Vilhelm Mobergs dramatik. Med psykologisk klarsyn berättar Moberg underhållande och kärleksfullt om hemmansägaren Magni och hans vedermödor med två kvinnor.
Lovisa, hans trogna hushållerska som hoppas bli matmor på gården. Teresia i Hultet vill samma sak. Hon lockar Magni med välfylld bankbok mot äktenskapslöfte. Lovisa hotar med att kräva ut många års innestående lön, om hon inte blir den utvalda. Detta sammanräknat är ungefär lika mycket pengar som Teresia har på sitt bankkonto...
Magni har givetvis en rival, fjärdingsman Rapp, som vil ha Lovisa. Men bara med hennes innestående lön – som alltså Magni bara kan betala om han väljer Teresia och hennes bankbok. Men Teresia vill förstås inte betala hushållerskans lön ”med ränta på ränta” och tömma bankboken…!
Bakgrunden för tillkomsten av Mobergs pjäs var ett initiativ av regissören Per Lindberg som hade lämnat Dramaten för att bli chef för Radioteatern. Han kontaktade bland andra Moberg för att få dem att skriva ny dramatik för radion. På fem dagar lär Moberg ha skrivit
Marknadsafton som sedan sändes i radio 1929. Något år senare lämnade Moberg sin pjäs till Dramaten, men det dröjde ända till hösten 1988 innan pjäsen får sin offentliga premiär på vår nationalscen. En produktion som blev en
jättesuccé och spelades närmare 200 gånger, bland annat här i Skövde. Börje Ahlstedt, Solveig Ternström, Sten Johan Hedman och Ingrid Boström ingick i succéensemblen.

Regi: Jan De Laval
Scenografi och kostym: Ingrid De Laval
Ljud- och ljusdesign: Jerry Jansson, Dag Engström
I rollerna: Allan Svensson, Sanna Ekman, Mia Poppe, Jakob Stadell

Boka abonnemang»

Plats: Stadsteatern, Skövde Kulturhus. Speldag: Tis 4 dec okt kl 19.00. Speltid: Ca 2 tim inkl paus. Biljetter: Smart: Vuxen 220:-, Ungdom 90:-. Medlem: Vuxen 260:-, Ungdom 130:-. Ordinarie: Vuxen 290:-, Ungdom 160:-.

MARKNADSAFTON
hostens.program