Luisa Miller

Lör 14 april kl 18.30,
Odeon, Skövde Kulturhus

Metropolitan, New York
Verdis opera om bondflickan Luisa (Sonya Yoncheva) som offrar sin egen lycka för att rädda sin far (Plácido Domingo), men andra händelser griper in!

Det blir kärlek och intriger i Giuseppe Verdis Luisa Miller. Operan bygger nämligen på Friedrich Schillers pjäs Kabale und Liebe som brukar översättas till just Kärlek och intriger när den spelas på svenska scener.

Gamla oförrätter och begångna brott kommer fram i ljuset när grevens son Rodolfo, fast under annat namn, förälskar sig i Luisa, men greven har bestämt att hans son skall gifta sig med en annan. Greven låter fängsla Luisas far, som nu hotas av avrättning. Det hela kompliceras av att grevens betjänt, Wurm, också har intressen att bevaka. Kärlek, dramatik – och död!
Verdi skrev musiken till Luisa Miller nästan under hot från operan i Neapel. Den hade hållhake både på honom, (han hade lovat dem en opera), men framför allt Salvadore Cammerano som skulle presenterat ett libretto men inte gjort detta. Trots de speciella omständigheterna blev operan en stor framgång. Men Verdi skrev aldrig mer någon opera för Neapelscenen. Inom kort spelades den på flera operor i Italien och under senare delen av 1900-talet har den blivit populär och satts upp på operahus runt om i världen.
Operan anses också vara central i Verdis utveckling som kompositör där han efter tiden i Paris tagit till sig andra stilideal och utvecklat melodiken så att musiken i högre grad än tidigare stod i samklang med de olika karaktärernas känslostämningar.
Maestro James Levine dirigerar denna föreställning av Luisa Miller. Bondflickan Luisa görs av Sonya Yoncheva, som också medverkar i den direktsända föreställningen av La Bohème (24 februari). Plácido Domingo, som i januari 2018 fyller 77 år, gör rollen som Luisas far.

 

Regi: Elijah Moshinsky
Scenografi & Kostym: Santo Loquasto
Ljusdesign: Duane Schuler
I rollerna: Sonya Yoncheva, Olesya Petrova, Piotr Beczala, Plácido Domingo, Alexander Vinogradov, Dmitri Belosselskij

Besök gärna Metropolitans hemsida: www.metopera.org

Boka biljett»


Fakta

Plats: Biograf Odeon, Skövde Kulturhus. Speldag: Lör 14 april kl 18.30. Speltid: Ca 3 tim 50 min inkl paus.
Priser: Smart: Vuxen 270 kr, Ungdom 230 kr Medlem: Vuxen 310 kr, Ungdom 270 kr Ordinarie: Vuxen 340 kr, Ungdom 300 kr

Luisa Miller
program