Cosi Fan Tutte

Lör 31 mars kl 19.00,
Odeon, Skövde Kulturhus

Metropolitan, New York
Mozart på sitt allra bästa humör, både musikaliskt och handlingsmässigt, där regissören Phelim McDermott har flyttat förväxlingskomedin till nöjesparken Coney Island!

Inte en säsong utan en opera av Wolfgang Amadeus Mozart! Denna vårsäsong kan vi i direktsändning visa Metropolitans nya uppsättning av Così Fan Tutte. Operan som Mozart komponerade 1790, bara ett drygt år innan hans bortgång 1791.

Operan i sig är ett under av fantastisk musik och välformulerat libretto av Lorenzo Da Ponte, som också skrev underlagen till de båda operorna som föregick Così, Figaros bröllop (1786) och Don Giovanni (1787).

Titeln på operan syftar på att ”så gör de alla” i meningen att det är kvinnorna som bedrar männen. Men i Mozarts och Da Pontes händer blir detta musikaliska lustspel till en
insiktsfull, nyanserad skildring av mänskligt - även manligt! - beteende och en humorfrisk blinkning inför våra traditionsbundna könsroller.

Märkligt nog var 1800-talets teaterchefer och publik ganska kallsinniga till Mozarts
mästerverk, eller kanske mer till librettot och de erotiska anspelningarna. Först under 1900-talet har operan med rätta intagit sin plats som en av Mozarts allra bästa.

I den här uppsättningen av Phelim McDermott utspelar sig händelserna på nöjesfältet Coney Island utanför New York på 1950-talet. Där kan allt hända i kärleksväg och gör det också. Nöjesfältet blir den tummelplats för kärlekens irrfärder som också får symbolisera den stora världen därutanför.

OBS! Textas på svenska.

Besök gärna Metropolitans hemsida: www.metopera.org

Regi: Phelim McDermott
Dirigent: David Robertson
Scenografi: Tom Pye
Kostym: Paule Constable
I rollerna: Amanda Majeski, Serena Malfi, Kelli O’Hara, Ben Bliss, Adam Plachetka, Christopher Maltman

Boka biljett»


Fakta

Plats: Biograf Odeon, Skövde Kulturhus. Speldag: Lör 31 mars kl 19.00. Speltid: Ca 4 tim inkl paus.
Priser:
Smart: Vuxen 270 kr, Ungdom 230 kr Medlem: Vuxen 310 kr, Ungdom 270 kr Ordinarie: Vuxen 340 kr, Ungdom 300 kr


Cosi Fan Tutte
program