Aida

Lör 17 mars kl 15.00,
Odeon, Skövde Kulturhus

Kungliga Operan, Stockholm
Denna klassiska Verdi-opera (med bl a Fångarnas kör) får här en ny tolkning av regissören Michael Cavanagh (Nixon i Kina) som också bjuder storartade sångare som Katarina Dalayman och Christina Nilsson.

Giuseppe Verdis (1813 – 1901) opera om det antika Egypten har ikonstatus i operavärlden, vilket den snabbt fick efter sin premiär i Kairo 1871 vid öppnandet av Suezkanalen. 1872 hade den premiär i Milano. 1873 i Buenos Aires och New York. 1874 i Berlin, Wien och Madrid…

Operan har säkert nått sin popularitet genom sin kombination av storslagen scenografi, en stor ensemble, en romantisk grundhistoria och självklart tack vare fantastisk musik där Verdi
ytterligare utvecklat sin skicklighet i orkestrering och förmåga att gestalta känslor med hjälp av musik.

Aida är en komplex och innerlig kärlekshistoria, fylld av konflikter på flera plan. Operan handlar om Aida, den etiopiska prinsessan som förts som fånge till Egypten. Den militäre befälhavaren för Faraos armé, Radamès, slits mellan sin kärlek till Aida och lojaliteten till sitt land och dess härskare. Berättelsen breddas genom att Faraos dotter, Amneris, älskar Radamès men utan att hennes känslor är besvarade.

Den unga svenska sopranen Christina Nilsson (född 1990) gör sin debut i titelrollen som den förslavade etiopiska prinsessan. Hon har snabbt låtit höra tala om sig som en verklig supertalang - även internationellt, hon vann den prestigefyllda Renata Tebalditävlingen i Italien förra året - och har synts och hörts på många scener, även i Allsång på Skansen! Detta blir kanske tredje gången gillt för en svensk världssopran med efternamnet Nilsson! Den första Kristina Nilsson – La Nilsson – slog musikvärlden med häpnad och gjorde en enastående internationell karriär under 1860-, 70- och 80-talen. Sedan har vi ju den andra La Nilsson. Birgit. Presentation överflödig.

Besök gärna Kungliga Operans hemsida: www.kungligaoperan.se

Dirigent: Pier Giorgio Morandi
Regi: Michael Cavanagh
Dramaturgi: Katarina Aronsson
Scenografi och kostym: Magdalena Åberg
Ljusdesign: Linus Fellbom
I rollerna: Christina Nilsson, Katarina Dalayman, Lennart Forsén, Alessio Cacciamani m fl

Besök gärna GöteborgsOperans hemsida: www.opera.se

Boka biljett»

Boka abonnemang»


Fakta

Plats: Biograf Odeon, Skövde Kulturhus. Speldag: Lör 17 mars kl 15.00. Speltid: Ca 3 tim inkl paus.
Priser: Smart: Vuxen 270 kr, Ungdom 230 kr Medlem: Vuxen 310 kr, Ungdom 270 kr Ordinarie: Vuxen 340 kr, Ungdom 300 kr

Aida
program