RIGOLETTO

lör 1 dec kl 15.00
Odeon, Skövde Kulturhus

Kungliga Operan
Verdis högaktuella opera om hertigen som skändar kvinnor och uppmuntras av narren Rigoletto.

Rigoletto bjuder på en rad av Verdis mest kända arior och duetter där inte minst hertigens aria La donna è mobile – eller Ack som ett fjun så lätt, som den brukar heta på svenska – är en av flera musikaliska höjdpunkter.

Operan är en av Verdis mörkaste och mest dramatiska, baserad på Victor Hugos pjäs Kungen roar sig. En berättelse som hade stora besvär med den tidens censurmyndigheter. Både för Hugo (som gav ut pjäsen 1832) och Verdi vars opera hade premiär 1851. I Kungliga Operans nya uppsättning tar regissören Sofia Jupither fasta på män med makt som utnyttjar sin position gentemot framför allt kvinnor i en värld som genomsyras av rädsla.

Centralgestalterna i operan är hertigen av Mantua och hans puckelryggige narr, Rigoletto. Den förre allmänt känd för sin framfart bland stadens kvinnor där den senare inte är nödbedd att driva gäck med bedragna män. Men när hertigen börjar intressera sig för Rigolettos egen dotter, Gilda, skruvas berättelsen åt på ett dramatiskt sätt.

Operan blev direkt vid premiären en mycket stor framgång. Den har sedan dess varit ett av de mest populära verken bland världens alla operahus och ett stort antal sångare har denna opera att tacka för sina framgångar. En av de mest berömda som gestaltat och sjungit hertigens roll, var Enrico Caruso, där det faktiskt finns inspelningar bevarade. En svensk som gjorde internationell succé i titelrollen var självfallet Ingvar Wixell (1931 – 2011) som också fick möjlighet att medverka i en inspelning av operan där ingen mindre än Luciano Pavarotti gjorde rollen som hertigen.

Föreställningen textas på svenska!

Besök gärna Operans hemsida: www.operan.se

Dirigent: Ej fastställt
Regi: Sofia Jupither
Scenografi: Erlend Birkeland