Tosca

Lör 27 jan 2018, kl 19.00
Odeon, Skövde Kulturhus

Metropolitan Opera, New York
Tosca – ännu ett klassiskt mästerverk av Puccini i en helt ny produktion på Metropolitan. Denna operathriller om makt, politik och kärlek har det mesta man kan begära av en opera!

MAKT - POLITIK – KÄRLEK - OCH DÖD
Puccinis berömda opera blev snabbt internationellt omtalad efter sin premiär år 1900. Orsakerna är – som vanligt – flera, men den förtätade och dramatiska handlingen, flera viljestarka karaktärer och fantastisk musik räcker långt!

Det hela utspelar sig på faktiska platser i Rom: kyrkan Sant’ Andrea della Valle, Palazzo Farnese och Castello Sant’ Angelo. I den helt nya spektakulära uppsättningen som nu gjorts på Metropolitan, har scenografen John Macfarlane tagit fasta på detta och skapat scenrum som är nästan direkta avbildningar av dessa klassiska byggnader.

Det handlar om en förrymd politisk fånge, Angelotti, målaren Cavaradossi, polischefen Scarpia och sångerskan Tosca. Allt under omtumlande dagar där olika politiska fraktioner står mot varandra och där den fortsatta utvecklingen kan avgöras av hur det går vid slaget vid Marengo 1800, där Napoleon möter en österrikisk armé.

Puccini lyckades med att i Tosca leva upp till genrebenämningen ”verismo”, som skall uttydas ungefär verklighetstrogen. Kanske inte i första hand när det gäller handlingen, lokalerna och omständigheterna till trots, utan mer till musiken i sig. Den bjuder på ganska korta arior eller duetter, men är sprängfylld av melodiskt och dramatiskt material. Fantastiskt material för begåvade sångare att gripa sig an!

Besök gärna Metropolitans hemsida: www.metopera.org

Textas på svenska.

Regi:Sir David McVicar
Dirigent: Emmanuel Villaume
Scenografi och kostym: John Macfarlane
Ljusdesign: David Finn
I rollerna: Kristine Opolais, Vittorio Grigolo, Bryn Terfel, Patrick Carfizzi

Boka abonnemang»

Plats: Biograf Odeon, Skövde Kulturhus. Speldag: Lör 27 jan kl 19.00. Speltid: Ca 3 tim 20 min inkl paus.
Biljetter: Smart: Vuxen 260:-, Ungdom 200:-. Medlem: Vuxen 300:-, Ungdom 270:-. Ordinarie: Vuxen 330:-, Ungdom 300:-.

Tosca
program