Semiramis

Lör 10 mars kl 19.00,
Odeon, Skövde Kulturhus

Metropolitan, New York
Ny storslagen uppsättning av Rossinis romantiska historia där kärleken inte väljer den lättaste vägen.

Det blir ödesmättad dramatik och storslagna scenografiska tablåer när Metropolitan i New York för första gången på tjugofem år sätter upp Gioacchino Rossinis opera Semiramis. Den utspelar sig i det antika Babylonien där kärlek, intriger och mord utgör ingredienser för rollfigurerna att tackla!

Rossinis (1792 – 1868) mest kända och spelade opera är Barberaren i Sevilla vars författare, fransmannen Pierre Beaumarchais, också svarade för underlaget till Mozarts opera Figaros bröllop.

Men Semiramis är ingen lättsam komedi utan en klassisk tragedi där en av den franska upplysningens portalfigurer, Voltaire, skrev förlagan. I det antika Babylon, med dess hängande trädgårdar, utspelar sig denna historia om makt och kärlek där en av verkets sensmoraliska slutsatser är att de sällan fungerar bra tillsammans.

Kärlek och intriger som sagt, bland Babylons härskarskikt där kung Nino blivit mördad och som ande nu planerar att ta hämnd på sina vedersakare.

Operan framfördes första gången 1823 i Venedig och blev en omedelbar succé. Den räknas till de främsta exemplen på den italienska så kallade bel canto-stilen där sångarnas skicklighet verkligen ställdes på prov. Operan spelades sällan under senare delen av 1800- och början av 1900-talet, men med koloratursopraner som Maria Callas och Joan Sutherland väcktes ett nytt intresse för Rossinis opera. Vid den här direktsända föreställningen är det Angela Meade som sjunger rollen som Semiramis. En sopran som beskrivits som ”the most talked about soprano of her generation” och som vunnit fler än 50 priser för sin sångkonst.

Besök gärna Metropolitans hemsida: www.metopera.org

Regi: John Copley
Dirigent: Maurizio Benini
Scenografi: John Conklin
Kostym: Michael Stennett
Ljusdesign: John Froelich
I rollerna: Angela Meade, Elizabeth DeShong, Javier Camarena, Ildar Abdrazakov, Ryan Speedo Green m fl

Boka abonnemang»

Plats: Biograf Odeon, Skövde Kulturhus. Speldag: Lör 10 mars kl 19.00. Speltid: Ca 4 tim inkl paus.
Priser: Smart: Vuxen 270 kr, Ungdom 230 kr Medlem: Vuxen 310 kr, Ungdom 270 kr Ordinarie: Vuxen 340 kr, Ungdom 300 kr

Semiramis
program